Двама български и трима чуждестранни писатели ще се състезават за Европейската литературна

...
Двама български и трима чуждестранни писатели ще се състезават за Европейската литературна
Коментари Харесай

Двама български и трима чужди автори спорят за приза "Димитър Димов"

Двама български и трима задгранични писатели ще се състезават за  Европейската литературна премия за разказ „ Димитър Димов “  тази година. Петимата кандидати са  Венцислав Божинов, Момчил Николов, нидерландецът с марокански корени Джамал Уариаши, хърватката с български произход Дубравка Угрешич и френският писател Франсоа-Анри Дезерабл.

Победителят ще бъде излъчен по-късно през 2020 г. Ето и с кои романи писателите доближиха финала на литературното отличие:

" Белези "  (изд. " Рива " ) от Венцислав Божинов

" Глад "  (изд. " Колибри " ) от Джамал Уариаши

" Лисица " (изд. " Колибри “) от Дубравка Угрешич

" Някой си господин Пекелни "  (изд. " Аквариус " ) от Франсоа-Анри Дезерабл

" Чекмо "  (изд. " Сиела " ) от Момчил Николов

Журито избра петте творби финалисти сред 37 романа – 24 български и 13 задгранични европейски, номинирани от 21 български издателства.

Европейска литературна премия за разказ „ Димитър Димов “ има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и задгранични създатели от Европа, издадени на български език в границите на миналата година. Това е и първата премия у нас, за която се състезават по едно и също време родни и чужди автори.

През 2019 година, в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на нейния патрон, бе разгласен и първият притежател на Европейска литературна премия за разказ „ Димитър Димов “: французинът Жером Ферари с романа " Проповед за рухването на Рим "  (изд. " Факел Експрес " ), отличен и с влиятелната френска литературна премия " Гонкур "  през 2012 година

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР